به گزارش پایگاه تحلیلیخبری، آستانخبر، برگزاری روز «مزرعه» با محوریت بادام زمینی، پای ما را به سرزمین بادام زمینی کشور یعنی آستانه اشرفیه باز کرد، با حضور در این شهر تلاش کردیم مشکلات بادام را از زبان بادام کاران به رشته تحریر درآوریم. مشکلاتی که شاید بعضاً ریشه ۱۰۰ ساله داشته و لاینحل باقی مانده است و گویا قرار هم نیست حل شود، اگرچه اقداماتی از سوی متولیان جهاد کشاورزی در راستای کاهش دغدغههای بادام کاران صورت گرفته اما این اقدامات ریشهای و اساسی نبوده است.
آستانه اشرفیه با جمعی بالغ بر ۱۲۵ هزار نفر به عنوان قطب تولید بادام زمینی در کشور مطرح است. بنا بر دادههای آماری متولیان امر؛ سطح زیر کشت بادام زمینی در کشور بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار بوده و در استانهای گیلان، گلستان و برخی از استانهای دیگر به صورت پراکنده کشت میشود.
سطح زیر کشت این محصول در گیلان ۲۸۰۰ هکتار است و تولید غلاف آن نیز حدود ۱۱ هزار تن برآورد میشود.
ارزش اقتصادی و غذایی بادام
بادام زمینی سرشار از ارزش غذایی بوده و مصرف آن در کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی، عصبی، کنترل وزن، تثبیت سطح قند خون، افزایش متابولیک در بدن انسان، پیشگیری از انواع سرطانها، مراقبت از پوست مؤثر است.
این دانه روغنی با ارزش، در کنار اهمیت غذایی، دارای ارزش اقتصادی خوبی هم بوده و اگر اغراق نکرده باشیم بخش اعظمی از مردم شهرستان آستانه اشرفیه از درآمد حاصل از این محصول ارتزاق میکنند و بیش از ۷ هزار بهره بردار به طور مستقیم و ۴ هزار نفر به صورت غیر مستقیم در زمینه کاشت، داشت، برداشت و فرآوری این محصول فعالیت دارند اگرچه بادام بعد از برنج به عنوان دومین محصول استراتژیک و اثرگذار منطقه به شمار میرود اما همچنان در دام مشکلات قرار دارد.
سبقه کشت بادام در آستانه اشرفیه و گیلان به بیش از یک قرن پیش بر میگردد، اما علیرغم گذشت این همه سال از ورود بادام به ایران و گیلان، هنوز بادام کاران با مشکلات اولیه و سطحی دست و پنجه نرم میکنند.
نبود آموزش مناسب و ارائه روشهای صحیح کشت، اداره سنتی باغات بادام، عدم توجه به مکانیزه کردن اراضی، نبود ماشین آلات متناسب با عملیات کاشت، داشت و برداشت و محدود بودن صنایع تبدیلی و فرآوری بادام و همچنین وجود نظام دلالی در قیمت گذاری و فروش محصولات، بخشی از مشکلات بادام کاران گیلانی است که میطلبد توجه ویژه از سوی مسئولان برای حل این مشکلات صورت گیرد، اگرچه برگزاری کارگاه آموزش مانند «روز مزرعه» شروع خوبی برای شنیدن درد و دلهای کشاورزان و ارائه راهکارهای مناسب باشد، اما کافی نیست.
نگاه سنتی در صنعت بادام کاری جواب نمیدهد
صحرایی بادامکاران آستانهای درگفت و گو با آستان خبر، که سالها در این عرصه فعالیت میکند، نبود ماشین آلات متناسب با عملیات کاشت، داشت و برداشت را از مهمترین مشکلات دانست و بیان کرد: نگاه سنتی در صنعت بادامکاری امروز جواب نمیدهد و نبود ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی سبب شده تا هزینههای تمام شده بادامکاران بالا برود.
وی با بیان اینکه زمینهای بادام باید مکانیزه شود، افزود: نبود صنایع تبدیلی مرتبط با بادام زمینی، ورود بی رویه بادامهای بی کیفیت خارجی، نبود نیروی کار بخشی از دغدغههای بادامکاران است.
این کشاورز گیلانی، افزایش نرخ نهادههای کشاورزی را چالش دیگر بادامکاران برشمرد و بیان کرد: افزایش نرخ نهادههای کشاورزی از جمله کود و سم موجب افزایش هزینه تولید و منتج به نارضایتی کشاورزان شده است.
وی با اشاره به اهمیت مسئله کشاورزی، تسهیل بخشی به این امور را مورد تاکید قرار داد و اضافه کرد: مسئولان میبایست در تسهیل گری مسائل کشاورزان بویژه بادامکاران دغدغه مند باشند.
هزینهها با درآمد هم خوانی ندارد
باقرپور بادامکاران کیاشهری در گفتگو با آستان خبر ، با انتقاد از افزایش هزینههای تولید در بخش کشاورزی، اظهار کرد: هزینههای بالای تولید با درآمد و فروش آن هم خوانی ندارد و همین موضوع سبب دلسردی و بی رغبتی بادامکاران برای ادامه فعالیت میشود.
وی با بیان اینکه ورود بادام خارجی، بازار این محصولات را تحت شعاع قرار میدهد، افزود: ورود محصولات مشابه خارجی با قیمت پایینتر، بازار فروش محصولات داخلی را با چالش روبرو کرده است.
این بادامکار گیلانی با تاکید بر حذف واسطهها و مافیای دلالی از بازار این محصولات، تصریح کرد: بازار هر محصولی که آلوده دلالی باشد چیزی جز رنج و زحمت، عاید کشاورز نمیشود.
وی با بیان اینکه بادام خارجی و دیگر استانها جای بادام آستانه فروخته میشود، افزود: فروش بادامهای بی کیفیت خارجی در آستانه اشرفیه، هویت مرغوبیت بادام این شهرستان را زیر سوال برده است، که انتظار میرود تا حد امکان جلوی ورود بادامهای خارجی در بازار آستانه اشرفیه گرفته شود.
امروزه کشاورزی برای جان دار شدن و افزایش بازدهی نیاز به آموزش، تکیه بر دانش و علم روز دارد، تکیه بر روش سنتی دیگر پاسخگوی نیازهای امروز در هیچ بخشی نیست، نه تنها کشاورزی و بادام کاری بلکه همه بخشها باید در ریل آموزش و دانش بنیان قرار گیرند تا موفقیت حاصل شود.
برگزاری روز مزرعه در هر شهرستانی متناسب با محصول استراتژیک آن منطقه، اقدام خوبی است که اگر استمرار داشته باشد در آینده نه چندان دور تحولی در صنعت کشاورزی ایجاد میکند اما سوال اساسی این است که با وجود گذشت بیش از یک قرن از ورود بادام به گیلان، تاکنون اقدامی اساسی در بخش آموزش، مکانیزاسیون و تقویت صنایع تبدیلی مرتبط با بادام در شهرستان آستانه اشرفیه به عنوان داعیه دار قطب تولید بادام، صورت نگرفته است!؟
انتهای پیام/۴۲۰۱